پمپ چیست؟ آشنایی با انواع پمپ های صنعتی

پمپ چیست؟
پمپ تجهیزیست مکانیکی جهت جابجایی انواع مایعات که به منظور افزایش فشار جهت جابجایی مایعات از یک سطح پایینتر به سطح بالاتر میباشد پمپ پس از اینکه انرژی الکتریکی از الکتروموتور به انرژی مکانیکی دورانی انتقال مییابد ریافت میکند و باعث مکش سیال مایع شده و سیال عبوری را از یک نقطه به نقطه دیگر توسط سیستم پایپینگ انتقال میدهد.
در گروه فنی مهندسی آدُر صنعت به صورت اختصاصی در مورد پایپینگ و تحلیل آن در نرمافزارهای دینامیک سیالات محاسباتی بحث و بررسی شده است که میتوانید به صورت جدا فیلم آموزشی تحلیل و شبیهسازی پایپینگ را با عنوان” شبیه سازی پایپینگ در انسیس فلوئنت” مشاهده نمایید. از طرفی جهت مشاهده هرچه بیشتر مقالات خارجی به سایت Science direct مراجعه نمائید.
از طرفی در این رساله علاوه بر آموزش پمپ و اجزای آن، میتوانید به صورت اختصاصی آموزشی تحلیل و شبیهسازی پمپ را با عنوان” تحلیل پمپ های مرکزگرا در انسیس فلوئنت” مشاهده نمایید.

تاریخچه پمپ:
درگذشته مردم برای استفاده و جابجایی آب مجبور بودند به کنار رودخانه و یا جوی بروند و آب را با سطل پر بکنند و برای انتقال آب دارای مشکلات زیادی بودند تا اینکه روز به روز با پیشرفت صنعت و امکانات تجهیزی به نام پمپ اختراع گردید که توانستند نه تنها آب بلکه انواع سیاات را با آن در هر ارتفاع و هر فشار و هر دبی مشخصی که میخواهند انتقال دهند.
اولین باری که پمپ اختراع گردید توسط مصریان انجام شد که به وسیله یک چرخ آبی که دارای ۶ سطر بود آب را از عمق ۶ متری برداشت میکردند و به سطح زمین میآوردند بعد از مصریان نوبت به یونانیها رسید که با اختراع پیچ ارشمیدوس باعث شد که اختراعات جدیدی در زمینه پمپ صورت گرفت و انگلیسیها و فرانسویها اولین پمپهای گریز از مرکز را اختراع کردند و نمونه آن را ساختند

پمپ های جابه جایی مثبت و جابه جایی غیر مثبت چیست؟
پمپهای جابجایی مثبت جابجایی غیر مثبت تقسیم بندی میشوند پمپهای جابجایی مثبت به چرخشی و رفت و برگشت تقسیم میشوند پمپهای دورانی خود به پمپهای دندهای پمپهای پرهای پمپ پیشرو و پمپ اسکرو تقسیم بندی میشوند اما پمپهای رفت و برگشتی فقط به پمپهای پیستونی و دیافراگمی تقسیم بندی میشوند.

آشنایی با انواع پمپ های صنعتی
پمپ دورانی چیست؟
پمپ دورانی به پمپی گفته میشود که صفحهای از پرهها به صورت دورانی میچرخد و سیال را مکش میکند و از قسمت دیگری از پمپ خارج میکند

پمپ دنده ای چیست؟
پمپ جابجایی مثبت دندهای به پمپی گفته میشود که سیال را بین دو تا دندان یا خارج دو دندانه که در اصطلاح به آن ان داخلی یا خارجی میگویند تقسیم میشوند و سیال را انتقال میدهند.
مونو پمپ چیست؟
مونوپمپها از نوعی از پمپهای خاص هستند که دارای دندانههای مارپیچ میباشند که سیال مانند چرخ گوشت روی آن سر خورده و به سمت جلو پیش میرود این نوع پمپها جهت پمپاژ برای سیالاتی که دارای ویسکوزیته بالایی میباشند استفاده میگردد.

پمپ اسکرو چیست؟
پمپهای اسکرو پمپهایی میباشند که دارای دو یا چند چرخ دنده چرخ گوشتی دارند که سیال را با حجم مشخصی و با سرعت دورانی مشخصی پمپاژ میکنند هرچه ویسکوزیته سیال افزایش یابد جهت محافظت از پمپ سرعت دورانی چرخ دندههای پمپ کاهش مییابد.

پمپ های رفت و برگشتی چیست؟
پمپهای رفت و برگشتی یا پیستونی به پمپهای گفته میشود که از طریق یک پیستون یال مکش شده و از طریق یک پیستون دیگر سیال خارج میگردد با افزایش میزان رفت و برگشت پمپ یزان دبی سیال افزایش مییابد این پمپها معمولاً برای سیالات با ویسکوزیتههای بسیار بالا مثل بتن استفاده میگردد.

پمپ دیافراگمی چیست؟
پمپهای دیافراگمی به پمپهایی گفته میشود که توسط یک صفحه انعطاف پذیر که به آن در اصطلاح دیافراگم گفته میشود جهت انتقال سیالات با ویسکوزیتههای بالا مثل عسل و غیره میباشند پمپهای دیافراگمی به علت اینکه نیاز به جریان الکتریسیته ندارند و معمولاً با جریان و فشار هوای کمپرسورخونه کار میکنند و فعالیت دارند کاربرد بسیار بالایی در غوطهوری در سیال دارند و راندمان بالای ۹۷ درصدی را دارند این پمپها سیل مکانیکی ندارند و قابلیت استفاده را محیطهای قابل اشتعال و انفجار را دارند.

پمپ سانتریفیوژ چیست؟
پمپ جابجایی غیر مثبت مانند پمپ سانتریفیوژ میباشد که سیال را از یک ورودی مکش میکند و سیال را با یک فشار مشخص از خروجی خارج مینماید این پمپها پرکاربردترین پمپهای صنعت میباشد به گونهای که ۷۵ درصد از پمپهای صنعت را به خود اختصاص داده است.

پمپهای سانتریفیوژ از لحاظ پروانه به چند دسته تقسیم می شوند؟
پمپهای سانتریفیوژ از لحاظ پروانه پمپ به سه دسته تقسیم میشود پمپهایی که دارای پروانه باز میباشند برای لجن کش استفاده میشود و از پمپهایی که دارای پروانه نیمه باز میباشند برای انتقال سیالاتی مانند فاضلاب استفاده میشود و پمپهایی که دارای پروانه بسته میباشند جهت انتقال و فشارسازی یالات با گرانروی کم استفاده میگردد.
از لحاظ مکش پمپهای سانتریفیوژ به چند دسته تقسیم بندی میگردند؟
از لحاظ مکش پمپهای سانتریفیوژ به تک ساکشن و دوساکشن تقسیم میگردد پمپهای تک ساکشن به دلیل اینکه سیال به یک قسمت پروانه برخورد میکند دارای ضربه و فشار زیادی است که با افزودن رینگی سبب متعادل شدن آن میگردد اما پمپهای دوساکشن از دو طرف سمت ورودی دارد و سبب تعادل هرچه بیشتر پمپ میگردد.
پمپها از لحاظ طبقات به چند دسته تقسیم بندی میگردند؟
پمپها از لحاظ طبقات به پمپهای تک طبقه و چند طبقه تقسیم میگردد پمپهای تک طبقه جهت انتقال سیالات با دبی کم و فشار کم استفاده میگردد و پمپهای چند طبقه جهت انتقال سیال با دبی و فشار بالا میباشد پمپهای سانتریفیوژ مزایایی که دارند این است که نسبت به سایر پمپها در دسترس میباشد و فشار یکنواخت خروجی تولیدی یکسانی را دارند.
واحد اندازهگیری که در پمپ استفاده میشود دبی میباشد دبی جرمی و حجمی میباشد دبی جرمی همان دبی حجمی ضربدر چگالی سیال عبوری است.
اجزای اصلی پمپ کدامند؟
یک پمپ صنعتی شامل موتور و بدنه و محور و پروانه و روپوش پروانه پرههای پروانه و شفت و بلبرینگ و هاب و آب بند و ولوت میباشد
رفع عیب پمپ:
زمانی که پمپ دچار لرزش میشود و یا داغ میشود و یا باعث کاهش راندمان پمپ میگردد عواملی از جمله خوردگی پروانه و یا سایده شدن بیرینگها میباشد که در اولین فرصت باید رفع عیب گردد.
زمانی که پمپ دچار لرزش میگردد علل آن میتواند آن باشد پمپ به سرعت بحرانی رسیده و یا سیستم روغن کاری پمپ خوب نیست و یا قطعات با یکدیگر الاینمنت نمیباشد و یا محور دچار خم شدگی قرار گرفته و همچنین میتوانم فونداسیون بهینهای وجود نداشته باشد
همچنین زمانی که لوله خروجی پمپ گرفته شود باعث کاهش راندمان و دبی خروجی پمپ میشود همچنین زمانی که پمپ هواگیری نشده و یا هوا وارد لاین شود باعث کاهش دبی خروجی پمپ میشود زمانی که فشار خروجی پمپ کاهش یابد یعنی اینکه در داخل لولهها کاویتاسیون اتفاق افتاده و یا سرعت دوران پمپ کاهش پیدا کرده و یا کاسه نمد عیب پیدا کرده و یا پمپ دارد برعکس میچرخد
زمانی که بیرینگهای پمپ خراب شود عواملی از جمله پوسته پوسته شدن بیرینگها که عواملی از جمله زنگ زدگی بیرینگ و یا ترک روی بیرینگها بوده که سبب وسته پوسته شدن بیرین میشود
زمانی که از روغن با کیفیت پایین استفاده میکنیم و ویسکوزیت آن کم میباشد باعث میشود چمهها و یا بیرینگهای آن دچار خستگی شود و سایش افزایش مییابد و دمای آن بالا میرود.
کاربرد پمپ در صنعت کدام است؟
موارد استفاده پمپ در صنعت نفت و گاز برای انتقال نفت و گاز و همچنین ستفاده در فرایندهای از جمله حفاری و پالایشی میباشد همچنین در صنعت داروسازی برای انتقال انواع داروها با غلظتهای متفاوت و همچنین با اطمینان خاطر بالا استفاده میگردد.
همچنین پمپها در صنعت غذا جهت انتقال مایعات غذایی و انواع نوشیدنیها به جهت رعایت کیفیت و اصول بهداشتی کمک میکند. همچنین در صنعت شیمیایی جهت جابجایی مواد شیمیایی خطرناک و خورنده ا حفظ ایمنی و کارایی فرایند تاثیرگذار میباشند همچنین در صنعت ساختمانی جهت انتقال انواع مصالح مانند بتن سیمان و غیره استفاده میشود.
درباره آدر صنعت
شرکت فنی مهندسی آدر صنعت در زمینه تحلیل و طراحی جامدات و سیالات کلیه تجهیزات صنعتی، آموزش حضوری و مجازی دوره های مهندسی و انجام پروژه های صنعتی فعالیت دارد.
نوشتههای بیشتر از آدر صنعت
دیدگاهتان را بنویسید